Vauhdikas kasvutarina teräksen vahvasta ammattilaisesta

Tormetsin johdossa toimiva tehotiimi Matti Kurttio ja Kari Rantamaa muistelevat Tormetsin vuosia ja uraansa teräsmiesten ja -naisten johdossa.

 

SUKUPOLVENVAIHDOKSESTA VAUHTIA KASVUUN

Tormetsin perusti Yrjö Hiltunen vuonna 1969. Aluksi yritys tunnettiin nimellä Tornion Metallisorvaamo. Ensimmäiset parikymmentä vuotta yritys toimi noin neljän hengen voimin pienenä konepajana. Matti Kurttiolle yritys tuli tutuksi hänen alettuaan seurustella Yrjön tyttären, Tarjan kanssa. Matti ja Tarja ostivat yrityksen vuonna 1990, pitkällisten pohdintojen jälkeen. Yrittäjyys oli heillä molemmilla verissä, ja lopulta hyppy yrityksen ruoriin tuntui luontevalta.

”Sukupolvenvaihdos meni niin, että sain avaimet käteen ja sanottiin, että kysy neuvoa jos tarvit. Yrjö halusi minut tutustuttaa asiakkaisiimme, joten sain heti hyvät kontaktit”, Matti Kurttio kertoo.

Kurttiot lähtivätkin heti uudistamaan yritystä pelottomasti. 1992 päätettiin rakentaa uudet toimitilat ja hankittiin ensimmäinen CNC-ohjattu kone. Vaikka henkilökunta otti uudet koneet vastaan varauksella, olivat he pian vakuuttuneita niiden tuomasta hyödystä. Kovan investointitahdin myötä vuoden 1995 lopulla otettiin jo kuudes uusi kone tuotantoon. Lamakaudesta huolimatta Outokumpu investoi jatkuvasti uusia linjoja, ja Tormetsilla haluttiin pystyä vastaamaan haasteeseen. Outokumpu vastasikin yli 90% Tormetsin liikevaihdosta 1990-luvulla. Liiketoiminnan kasvaessa koneiden lisäksi investoitiin toimitilojen laajentamiseen aina neljän vuoden välein.

 

OIKEA KÄSI MUKAAN YRITYKSEN KEHITTÄMISEEN

Tormetsin nykyinen toimitusjohtaja Kari Rantamaa tutustui Tormetsiin ensimmäisen kerran vastavalmistuneena diplomi-insinöörinä vuonna 1996. Tuolloin hän työskenteli Outokummulla, ja tutustui työnsä kautta Tormetsia pyörittävään Mattiin. Vuonna 2000 Rantamaa siirtyi ABB:lle, ja yhteys Tormetsiin katkesi hetkeksi, kunnes vuonna 2002 Kurttio kysyi häntä yhtiön osakkaaksi.

Vauhdikkaan laajentumis- ja investointitahdin myötä Kurttio huomasi kaipaavansa apua myös yrityksen hallintoon ja kehittämiseen.

”Aloin miettimään, että pitäisi saada ”oikea käsi” yritykseen mukaan, ja sitouttaa hänet yritykseen omistajuutena”, hän kuvailee.

Rantamaa osti osakkuuden syyskuussa 2002, ja tuli mukaan yrityksen operatiiviseen toimintaan ja sen kehittämiseen. Aikaisemmin Tormets oli keskittynyt teollisuuden varaosien valmistukseen konepajana, mutta nyt alettiin panostamaan lisäksi kunnossapitopalveluihin. Tormetsin vahva osaaminen koneistuksessa tuki erinomaisesti huoltopalveluita, ja toi selkeän kilpailuedun Tormetsin huoltoliiketoiminnalle. Uuden aluevaltauksen myötä Tormetsin asiakaskunta laajeni metsäteollisuusyhtiöihin, Outokummun lisäksi luonnollisesti.

2000-luvulla jatkuvaan kasvuun oli varauduttu mm. johtamisjärjestelmien myötä, ja kun naapurissa toimiva Lapmet tuli myyntiin vuonna 2007, tehtiin sen ostosta nopeasti päätös. Konepaja Lapmet Oy ja kunnossapitoyritys Lapmet Montage Oy toivat Tormetsille uudenlaisia tuotteita ja palveluita, osaamista sekä uusia asiakkaita, ja samalla yrityskaupat yli tuplasivat Tormetsin henkilöstömäärän. Kahden yrityksen yhteensovittaminen oli haastavaa, mutta integroituminen saatiin kunnialla maaliin.

”Saatiin hyvät käytännöt kahdesta yrityksestä yhdistettyä. Emme halunneet pakottaa osaamistamme Lapmetiin, vaan löimme päät yhteen, ja otimme hyviä käytäntöjä molemmista yrityksistä ja aloimme kehittämään niitä yhteen”, Kurttio kuvailee.

 

HAASTAVA TAANTUMA

Parhaimmillaan Tormetsin henkilöstömäärä oli 116, mutta sitten iski taantuma, ja tällä kertaa myös Tormetsin tilauskirjat kokivat yllättävän iskun. Päädyttiin lomautuksiin ja lopulta YT-neuvotteluiden myötä henkilöstön vähennyksiin, jotta taantumasta selvittiin pystyssä päin.

Henkilöstön vähennykset eivät varmasti ole yhdellekään yrittäjälle helppoja, ja varovaisuutta se toi myös Tormetsin toimintaan.

”Rekrytointipäätös ottaa uutta porukkaa on meille iso päätös. Kiireapuna on käytetty alihankkijoita ja vuokratyöläisiä, ettei tultaisi enää siihen tilanteeseen, että joutuu irtisanomaan. Mutta nyt on hyvin kaikille ollut töitä, ja koko ajan rekrytoidaan ihmisiä mm. normaalin vaihtuvuuden ja eläköitymisen myötä”, Rantamaa kuvailee yritystoiminnan tasapainottelua.

Toisaalta Tormetsilla on nykyaikaan nähden erittäin pitkiäkin työsuhteita, joista pisin kesti 46 vuotta. Henkilökunta on erittäin sitoutunut yritykseen, ja vaihtuvuus on vähäistä. Viihtyvyydestä ja työhyvinvoinnista pidetään huolta, järjestetään koulutusta ja halutaan, että työntekijät kokevat olevansa tärkeitä yritykselle. Viihtyvyys sekä asiakkaille että työntekijöille on pyritty järjestämään viimeisen päälle, josta Tarja Kurttio on pitänyt huolen.

 

ISOJA PROJEKTEJA JA KANSAINVÄLISTYMISTÄ

Lapmetin hankinnan myötä Tormetsin toimintaan oli tullut mukaan levy- ja hitsaustyöpalvelut, jonka myötä alettiin valmistamaan projektiliiketoimintana materiaalinkäsittelylaitteita. Vuonna 2011 tehtiin Tormetsin historian suurin kauppa, kun Outokummun F3-projektiin myytiin kuljetinjärjestelmä, jonka arvo oli tuplasti Tormetsin vuotuinen liikevaihto siihen aikaan. 2,5-vuotinen projekti vei puolet Tormetsin kapasiteetista.

Kuljetinkauppaa päästiin muutaman vuoden markkinointityön jälkeen tekemään myös Ruotsin markkinoille erityisesti pohjoisen kaivosteollisuuteen.

”Mietimme, riittäisikö meillä osaaminen ja laatu kansainvälisille markkinoille. Helpointa oli lähteä kokeilemaan Ruotsiin, koska se on tuossa vieressä. Mutta oli yllättävän vaikea päästä Ruotsin asiakkaisiin. Lopulta, kun saavutimme heidän luottamuksensa ja saimme sinne kauppoja, uusienkin asiakkaiden tavoittaminen on ollut huomattavasti helpompaa. Nyt meillä on jatkuvaa kaupankäynti Ruotsiin kaivosteollisuuteen, mm. Bolidenille, LKAB:lle ja Metsolle”, kuvailee Rantamaa.

Isojen asiakkaidensa vanavedessä Tormets on päässyt toimittamaan myös mm. Outokummun ja Metson ulkomaisille tehtaille varaosia. Kaupankäynti on kaiken kaikkiaan muuttunut viime vuosina hyvin kansainväliseksi, kun isojen asiakkaiden osto-organisaatiot voivat olla missä päin maailmaa tahansa.

”Se ei ole enää sellaista paikallisten ihmisten kanssakäymistä samaan tapaan kuin ennen. Isojen asiakkaiden kanssa toimiminen on vaatinut mukautumista globaaliin ostoajatteluun. On oltava ketterä, joustava ja kielitaitoinen. Vaikka tehdään Tornion tehtaalle kauppaa, niin sitä ei tehdä suomeksi”, Rantamaa kertoo.

Molemmat miehet kiittelevät fiksua ja osaavaa henkilökuntaansa, joka ottaa vastuuta sopivassa suhteessa.

”Se on mukava nähdä, kun ihmisillä on luontainen halu tehdä aina parhaansa. Kun heille annetaan mahdollisuus, vastuuta ja valtaa samassa suhteessa, niin kyllä jokainen pyrkii tekemään parhaansa, ja yleensä lopputulos on hyvä. Meillä on fiksua porukkaa, jotka haluavat olla meillä töissä, sen näkee selvästi”, kiittelee Rantamaa.

Toisaalta suuret kiitokset saa myös pitkäkestoiset asiakassuhteet ja molemminpuolinen luottamus, joka on mahdollistanut tämän kasvutarinan.

 

YRITTÄJÄURALLA MONESSA MUKANA

Omistajien näkökulmasta yritystoiminta on tuonut sisältöä elämään ja työuraan monilla tavoilla.

”Tämä 17 vuotta yritysjohdossa ja omistajana on ollut moninainen säikeiden verkko, josta en etukäteen tiennyt, että näin monen asian kanssa pääsee työskentelemään ja kehittämään näitä asioita. Siitä olen kyllä ollut erittäin kiitollinen, että on pystynyt siinä kentässä toimimaan”, toteaa Rantamaa.

Matti Kurttio toteaa, ettei muuta uraa olisi osannut itselleen ja vaimolleen kuvitellakaan.

”Yrittäjyys on kasvanut meissä pikkulapsista saakka. On ollut intohimo ja halu tehdä tästä elämänura”, hän kertoo.

Monessa mukana olevalle Kurttiolle on myönnetty yrittäjäneuvoksen arvo. Hän toimii mm. kauppakamarin hallituksessa, Fennian hallinnossa ja yhteistyössä julkisen sektorin kanssa TE-keskuksen projekteissa. Yritystoiminta on myös tuonut laajan ystäväjoukon ympäri Suomea. ”Paljon se ottaa, mutta helkkarin paljon se myös antaa takaisin”, Kurttio toteaa.

 

ONNEA 50-VUOTIAALLE TORMETSILLE!

Annetaan teräsmiehille vielä vapaa sana 50-vuotiaan Tormetsin kunniaksi:

Henkilöstölle iso kiitos pitkäaikaisista työsuhteista ja sitoutumisesta yritykseen. Samoin asiakkaille. Kaikki asiat ovat perustuneet isoon luottamukseen ja luottamuksen arvoisia on aina pyritty olemaan. Kyllä se kertoo yrityksestä jos 50 vuotta on jo toimittu, että luottamus on ollut molemminpuolista aina, sekä asiakkaiden että työntekijöiden puolelta. Luottamus on se isoin sana, mikä minun mielestäni kuvaa tätä pitkää historiaa.

Matti Kurttio, hallituksen puheenjohtaja

Tässä on puoli vuosisataa tätä liiketoimintaa pyöritetty, ja tullaan vielä varmasti toinen puoli vuosisataa pyörittämään. Luottavaisina lähdetään seuraavaa 50 vuotta marssimaan.

Kari Rantamaa, toimitusjohtaja

3 kommenttia

  1. Tapio Janné 6 elokuun, 2019 klo 12:56 pm

    Onnittelut ”keski-ikäiselle” ja samalla koko henkilöstölle ! ! !  2. pentti husa 7 elokuun, 2019 klo 5:18 am

    tuttu virma ja matti kans  3. Reijo 7 elokuun, 2019 klo 2:53 pm

    Huippu tarina. Samaa rataa….Arvostan.